3. književna večer Glas ̮̑ na riječ – Nada Topić

I ove godine u rujnu imali smo ugodno druženje uz lijepu književnu riječ – s velikim zadovoljstvom predstavili smo Nadu Topić, cijenjenu književnicu iz Solina. U predstavljanju, koje je održano 14. rujna u 19 sati u prostoru knjižnice, sudjelovala je i prof. Slavica Čilaš, a glazbom su ugođaj upotpunili Duo Ivo i Vlasta.

Ideju za gostovanje dobili smo nakon čitanja “u dahu” Nadine zbirke priča Male stvari (V.B.Z., 2016.). Mozaik slika iz svakodnevnog života djevojčice, njezinih sestara, majke i onih članova obitelji koje je „pojela zemlja“ tako je vješto složen da čitatelja lako zavara ta prividna lakoća pisanja. “Male stvari” nisu slučajne, nisu tek bljeskovi autobiografskih zapisa već zreo autorski glas Nade Topić koja se ovom knjigom predstavila kao vrsna prozaistica.

Nada Topić (Split, 1977.) piše poeziju i kratku prozu. Objavila je dvije zbirke pjesama Svetac u trajektnoj luci (2005.) i Meteorologija tijela (2015.), zbirku kratkih priča Male stvari (2016.) i slikovnicu Kako se rodila roda (2007.). Zbirka Meteorologija tijela našla se u užem izboru za književne nagrade „Risto Ratković“ i „Tin Ujević“ za 2015. godinu. Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (ZarezFantom slobodePoezijaTemaSarajevske sveskeMogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Doktorirala je u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. U izdanju Naklade Ljevak objavljena joj je znanstvena monografija „Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja“ (2017.). Od 2017. godine predsjednica je Društva knjižničara u Splitu te članica međunarodnog udruženja Society for the history of autorship, reading and publishing (SHARP) i Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK). Živi i radi u Solinu.

Na Glas ̮̑ noj riječi predstavila se poezijom i prozom, s naglaskom na Male stvari i Meteorologiju tijela.

Lijepim odazivom i pozitivnim osvrtima na ovu večer razveselila nas je i publika.