Izložba http://narodna-knjiznica-dugopolje.hr/wp-admin/post-new.phpArheološka istraživanja na nalazištu Banjače

27. kolovoza 2018. u 19 sati u Narodnoj knjižnici u Dugopolju otvorena je značajna izložba i predstavljen katalog “Arheološka istraživanja na nalazištu Banjače” autorica dr.sc. Ivane Ožanić Roguljić s Instituta za arheologiju i dr.sc. Ine Miloglav, doc. s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U dvorani Doma kulture održan je uvod izložbi, pozdravnu riječ uputili su zamjenica načelnika Općine Dugopolje Anita Marasović, te dr. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Uslijedilo je predavanje dr.sc. Ivane Ožanić Roguljić, o samom tijeku istraživanja, nalazima i interpretaciji rezultata istraživanja, a potom u izložbenom prostoru knjižnice razgledavanje izložbe.
Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom zime i proljeća 2005. god. obavio je zaštitna arheološka istraživanja na antičkom lokalitetu Banjače, koji se nalazi na trasi dionice Jadranske autoceste Dugopolje – Bisko, ispoda današnjeg vijadukta Bijakuša (podvožnjak Banjače).
U istraženim sondama otkrivena su dva objekta izrađena tehnikom suhozida, vjerojatno su bila natkrivena krovom od tegula. Prema rezultatima istraživanja i terenskim pregledom okolnih vrtova i pašnjaka zaključuje se da je lokalitet Banjače funkcionirao kao ruralno naselje i/ili gospodarski kompleks početkom 5. st.
U tom kompleksu su najvjerojatnije boravili starosjedioci, a nalazi pokazuju direktne dokaze o obrađivanju plodne zemlje i procesuiranju plodova (najvjerojatnije žita), uzgoju stoke (ovce) i obradi vune. Nekoliko zanimljivosti s nalazišta su: posrebrena kopča s konjske opreme, dijelovi staklenih svjetiljki, zasun brave, nazubljeni srp, utezi tkalačkog stana izrađeni od dijelova tegula, amfore koje potvrđuju prisutnost trgovine, te po prvi put u Hrvatskoj zabilježena T spiralna fibula. Zanimljiv detalj na izložbi bio je vertikalni tkalački stan, reprodukcija stana kakav se vjerojatno koristio na lokalitetu. Na maloj (ali višesatnoj radionici) uspjelo je snovanje tkalačkog stana i otkano nekoliko redova tkanja pomoću reprodukcija, u obliku i težini, pronađenih utega.

Iako je istražen tek mali dio lokaliteta, saznanja nude uvid u kasnoantičko razdoblje ruralnih krajeva u zaleđu razvijenih primorskih gradova. Izložba će biti otvorena do daljnjeg, odnosno do postavljanja nove izložbe.