Izložba “… iz ciklusa Genesis” – Dražen Pejković

14. rujna u 20 sati, u dvorani dugopoljskog Doma kulture, otvorena je sjajna izložba autora Dražena Pejkovića „ … iz ciklusa Genesis“ kojom su predstavljeni radovi s prethodnih izložbi iz istog ciklusa, te nekoliko najnovijih radova koji do sada nisu bili izlagani. Izložbu je, uz umjetnika, predstavio gospodin Toni Horvatić.

Projekt „Genesis“ zamišljen je kao ciklus od sedam dijelova / izložbi tijekom sedam godina (Virusi 2013., Mreže 2014., Mikroni 2015., Mutacije 2016., Evolucija 2017., Kloniranje 2018.). U konačnici 2019. slijedi rekapitulacija na završnoj izložbi Genesis koja će obuhvatiti sva prethodna autorova nastojanja. Konceptualno polazište je reinterpretacija najstarije dogme u ljudskoj povijesti – dogme o postanku, jer kako i sam autor kaže najstarija pitanja na koja kroz cjelokupnu povijest pokušavamo dati odgovor su: „Kako smo nastali?, Koja je naša uloga na Zemlji?, Kako je nastao i što je Svemir?, Koja je pozicija čovjeka u njemu?“ (izvod iz teksta kataloga izložbe Evolucija – 2017., Toni Horvatić)

Dražen Pejković, mag.ing.arh. i urb., rođen je 14.2.1968. godine, živi i radi u Splitu. Studirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1994. godine. Bavi se urbanizmom i arhitekturom, te slikarstvom i skulpturom. Predsjedavao je Društvom arhitekata Splita i aktivno sudjelovao u nizu izdavačkih projekata. Višestruki je dobitnik nagrada na urbanističko-arhitektonskim natječajima, a sudionik je nekoliko skupnih i samostalnih umjetničkih izložbi. Sudjelovao je u radu desetak žirija u postupku provedbe urbanističko-arhitektonskih natječaja, a član je i nekoliko stručnih komisija s područja urbanizma i arhitekture. Autor je niza stručnih tekstova objavljenih u ČIP-u i Slobodnoj Dalmaciji.