Noć muzeja 2019.

Etnografska izložba Zemanon

Treće sudjelovanje Narodne knjižnice u Dugopolju na nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja obilježeno je otvorenjem etnografske izložbe Zemanon.

O dvadestoj obljetnici Kulturno-umjetničkog društva “Pleter” iz Dugopolja priređena je etnografska izložba predmeta koji se čuvaju u društvu. KUD je dao veliki doprinos kulturnom razvoju Općine Dugopolje gotovo od samog njenog osnutka, organiziranjem brojnih izložbi, koncerata, folklornih susreta i smotri. I nadalje je velik čimbenik kulturnog života mjesta i općine, u bliskoj suradnji s Narodnom knjižnicom u Dugopolju.

Izložba obuhvaća raznovrsne predmete, kako radne svakodnevice tako i one vrjednije svečanih trenutaka našeg kraja prošlog i pretprošlog stoljeća. Tematske cjeline su Zemanon, Od nedilje i sveca, Muški posli, Ženska rađa, Petkon i svetkon. Autorice postava su Marijana Botić Rogošić i Mara Radan, koje su i otvorile izložbu u 19 sati, a program otvorenja upotpunjen je izvedbama sekcija KUD-a “Pleter”.

Već od 17:30 sati počela su dolaziti djeca koja su sudjelovala na likovnoj radionici. Likovni izazov bio je nekom od ponuđenih tehnika prikazati motive s izložbe. Najviše mališana odlučilo je prikazati žensku nošnju i torbicu, koje imaju doista upečatljiv kolorit. Za iskazan trud i nadarenost, djeca su i simbolično nagrađena, a radove smo odmah izložili.

Dodatan izazov bio je otkriti što predstavlja jedan izloženi drveni predmet – djeca su ponudila niz maštovitih odgovora. Uz pomoć stručnjaka, otkrili smo da se radi o dijelu tkalačkog stana.

Večer je bila vedra, zanimljiva i nasmijana. Hvala svima koji su nas ovom prigodom posjetili!