Predstavljena knjiga Sandre Vukušić “Predikat ću ti nešto tvoje”

Sandra Vukušić nam je ispredikala prelijepe priče

U prepunoj dvorani Doma kulture predstavljena je knjiga „Predikat ću ti nešto tvoje“ u kojoj možemo čitati o tvrdoglavim prvašićima, ali i o mosorskim vilama, o Babi Jaki i besmrtnom smilju…

Sandra Vukušić, prof.,  naša sumještanka koja vrijedno stvara još od dječje dobi, napisala je novu knjigu namijenjenu djeci i naslovljenu „Predikat ću ti nešto tvoje“. Knjiga je objavljena u sunakladništvu Naklade Bošković i Narodne knjižnice u Dugopolju, a svoju vrlo lijepu i razigranu promociju imala je 30. 11. 2018. u Domu kulture Dugopolje.

Osobito veseli činjenica da je Dom bio pomalo tijesan za publiku koja je u velikom broju pristigla nazočiti predstavljanju, pa su maleni školarci dobili mjesta na jastucima u prvim redovima – nadamo se da im je bilo udobno.

Pozdravnu riječ, u ime domaćina Narodne knjižnice u Dugopolju, održala je ravnateljica Slavica Plazibat, uz kratko predstavljanje gostiju i nekoliko rečenica o autorici. O knjizi je govorila dr.sc. Tea Tereza Vidović-Schreiber, viša predavačica na Odsjeku za rani predškolski odgoj. Istaknula je kako je primjena tekstova moguća za različite uzraste dječje publike, u predškolskom odgoju kao i u učionici. Velikom vrijednošću ocijenila je autoričinu brigu za kulturnu baštinu, naslijeđe jezika i narodnih priča koje čuva i prenosi mladim generacijama.

Publici se kratko obratila i ilustratorica, akademska slikarica Anita Jakelić-Bačić, naglasivši kako se raduje nastavku suradnje sa Sandrom, te kako je veseli što je uspjela svojim slikama udahnuti život likovima iz priča.

U ime Naklade Bošković iz Splita govorio je gosp. Zoran Bošković, izuzetno zadovoljan činjenicom da ima interesa za dječju književnost i da se ovakva vrijedna djela izdaju i dolaze onima kojima su namijenjena.

Članovi Dječjeg ansambla KUD-a „Pleter“ (dobitnici zlatne medalje na 16. festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini ove godine) nastupili su u dva navrata tijekom večeri – prvo su se predstavili djevojačkim kolom i djevojačkom ojkavicom, a pred kraj su izveli ulomak iz igrokaza Škola za životinje. Za scenu ih je pripremila Sandra Vukušić, dok je lijepe kostime izradila Anamarija Kurtović. Tijekom njihove izvedbe vidjelo se koliko autoričine priče korespondiraju s publikom jer smo se od srca nasmijali i po završetku zvonkim pljeskom ispratili male glumce.

Autorica je u svom obraćanju zahvalila svima koji su pridonijeli da se njena knjiga objavi i prezentira na tako lijep način. Na kraju se obratila riječima koje u cijelosti prenosimo, jer nam mogu biti vrijedna poruka: „Sam čovjek može do određene granice, uz pomoć drugih, zajednice, može više. Mi kao zajednica, kao društvo možemo više i bolje. Mi  moramo puno bolje i više od ovog, zbog nas samih, zbog onih koje iza sebe ostavljamo. Ja upravo njima poklanjam svoja Predikanja.“