Narodna knjižnica Dugopolje

Knjige pod zvijezdama 15.11.2023.

15. studenog 2023. održana je po treći put naša manifestacija Knjige pod zvijezdama, na zadnji dan Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) koji je ove godine tematski posvećen prevođenju i prevoditeljima.
Opet su mladi bili nositelji programa, kreirali su i izveli lijepu i zanimljivu večer. Program je vodila Leona Plazibat. Glazbeni gosti bili su također mladi, dječja klapa Maestral iz OŠ Visoka iz Splita, ovogodišnji dobitnici Zlatnog omiškog grdelina te najbolja klapa osnovnoškolskog uzrasta u Hrvatskoj. Zahvaljujemo njima i njihovoj voditeljici Heleni Pelić što su nam pjesmom uljepšali ovu večer.
Nakon glazbenog uvoda, u posebnost prevoditeljskog posla uputio nas je gospodin Ivan Peroš, ravnatelj Gradske knjižnice Solin. U razgovoru sa simpatičnim Matom Radanom, otkrio je kako mladima zainteresiranima za prevoditeljski rad savjetuje izravno učenje stranog jezika boravkom u stranoj zemlji, te konstantno usavršavanje.
Kratki igrokaz o neuzvraćenoj ljubavi izveli su učenici osmog razreda Marija Laura Matić, Ivan Božinović i Branimir Brčić. Oni su sudjelovali i u natjecanju u čitanju, a protiv njih natjecali su se: Ivana Matijević, Jelena Akalović, Anđela Balić, Nikolina Vickov, Borna Radošević, Jelena Plazibat, Lucia Šimić, Anđela Šimić, Karmen Božinović i Lucija Bosančić. Natjecatelja je bilo ukupno trinaest, a ocjenjivao ih je žiri u sastavu: Ivana Čevra, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Ivan Peroš, mag. bibliotekarstva, dipl. kroatist i anglist, i Slavica Plazibat, mag. knjižničarstva i ravnateljica Narodne knjižnice u Dugopolju.
Prvo mjesto osvojila je Marija Laura Matić, drugo Ivan Božinović, a treće Nikolina Vickov.
Svima koji su sudjelovali u programu od srca zahvaljujemo, sjajnim mladim ljudima koji su nastupali čestitamo na izvedbama, a zahvaljujemo i nastavnici Ani Milić koja je s njima odabrala tekstove i uvježbala program, tako da nam svima budu na radost i divljenje.
Veliku zahvalu upućujemo gostujućim članovima žirija, jer svojim sudjelovanjem pružaju podršku i iskazuju pažnju djeci i mladima, ohrabrujući ih u druženju s knjigom i književnošću.
Zahvaljujemo Splitsko-dalmatinskoj županiji na sredstvima realiziranima po javnom pozivu za opremanje ustanova u kulturi, a kojima su pribavljene nove stolice za dvoranu.

Hvala i našoj najdražoj publici, nadamo se da vam je bilo lijepo i da se vidimo opet uskoro!

Skip to content