Izložba Ceste koje Carstvo znače I.

U izložbenom prostoru Knjižnice u ponedjeljak 15. svibnja 2017. otvorena je izložba Ceste koje Carstvo znače I. – Od arheoloških istraživanja do arheološkog turizma – Prapovijesni tumuli i rimske ceste 2010.-2014.

Izložbi je prethodilo predavanje i prezentacija kataloga izložbe koje su u dvorani Doma kulture Dugopolje održali autori Miroslav Gogala, Mara Radan i Lino Ursić.

Prezentacija je prikazala tijek arheoloških istraživanja provedenih u razdoblju od 2010. do 2014. godine na lokalitetima u zoni Podi-Zapad (u općini Dugopolje) i na predjelu Kurtovići – Klapavice (na području općina Klis i Dugopolje).

              

Nalazi iz prapovijesnih tumula u zoni Podi-Zapad ukazuju na prisutnost cetinske kulture, ali imaju i nekoliko posebnosti koje nude poticaj za daljnje istraživanje i stjecanje novih saznanja o specifičnostima na navedenom području. Dionice rimske ceste svjedoče o velikoj geostrateškoj i prometnoj važnosti dugopoljske visoravni i u antičko doba, a to potvrđuje kasnoantička gradina Šutanj u neposrednoj blizini dionice u predjelu Kurtovići – Klapavice.

Izložba i katalog koji su prezentirani prvi su u nizu predviđenih sličnih projekata, što će se s ciljem revitalizacije materijalne baštine i njene turističke valorizacije odvijati u predstojećem razdoblju na području Dalmatinske zagore.